Njemački igličasti ptičar

deutsch-stichelhaar
Hrvatsko ime:
Njemački igličasti ptičar
Službeno ime (FCI): German Rough-haired Pointing Dog
Originalno ime: Deutsch Stichelhaar
Nadimak: Njemački igličasti ptičar, Deutsch Stichelhaar, German Roughhaired Pointing Dog, Perro de muestra alemán de pelo cerdoso, Chien d'arret allemand a poil raide, GRP

FCI No: 232
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 58cm - 70cm
Težina: 27-32 kg

 

Njemački igličasti ptičar je poznat pod imenom Deutsch Stichelhaar, što dolazi od njemačke riječi za oštru dlaku. Ova pasmina je vjerojatno najstarija od njemačkih oštrodlakih ptičara. Potreba za njihovim stvaranjem pojavila se kada je njemačkoj srednjoj klasi dozvoljeno sudjelovati u lovu. Ovo je gruba i moćna pasmina koju najviše cijene zbog njezinih lovačkih sposobnosti. Njemački igličasti ptičar je sve što bi lovac mogao poželjeti, jer je ova pasmina jednako vješta u lovu na kopnu i u vodi. Oni su radišni lovački pratitelji, pouzdani tragači i neumorni donosači koji neće isprobavati vodu prije nego uskoče u nju. Pasmina radi na poljima i u šumama, ali najviše voli vodu. Rođeni su za vodu jer će donositi iz vode i spremno ulaziti u nju bilo kada s užitkom.

Najposebnija karakteristika njemačkog igličastog ptičara je njegova dlaka. Ta ravna žičasta dlaka štiti psa od bilo kakvog vremena i gustog raslinja na teškom terenu. Oštra dlaka lako otresa prljavštinu poput vode. Ona je i vodootporna; možete doslovno vidjeti vodu kako se kliže sa dlake psa koji je upravo izašao iz vode.
Njemački igličasti ptičari su izvorno uzgojeni za lov s puškom u Njemačkoj. Pasmina se smatra izuzetno rijetkom, no i dalje ih koriste u te svrhe. Zbog svog uravnoteženog temperamenta, razvili su se u izuzetne obiteljske ljubimce.

Njihov očekivani životni vijek iznosi 12-14 godina.