X. FCI skupina
Skupina:
X. FCI skupina - Hrtovi

Afganistanski hrt Zemlja porijekla:
Afganistan / Engleska

Namjena:
Lovački pas po viđenju na veliku i nisku divljač (gazele i vukovi), pas čuvar, trkaći pas i pas za pratnju.

Veličina:
Visina mužjaka iznosi 68 - 74 cm, visina ženki 63 - 69 cm.

Dlaka:

Afganistanski hrtovi imaju dugu i svilenkastu dlaku. Samo na njušci je dlaka kratka. Sve boje su dozvoljene, najčešće su riđa boja i boja pijeska s tamnom maskom.

Njega:
Za njegu ovoga psa planirajte dva puta tjedno po dva sata. Najbolje je iščetkati ga pramen po pramen, da ne bi nastali čvorovi i da se dlaka ne bi slomila. Svaka dva mjeseca morate ga kupati, koristite dobar šampon za pse koji ne isušuje kožu. Tko za to sve nema vremena, najbolje je da si ne nabavi ovoga psa.

Narav:
Afganistanski hrt je neovisan, ponosan i plemenit, miran u kući, vani je nevjerojatno pokretan i brz, prema strancima suzdržan, inteligentan ali ne i ropski poslušan. Vrlo je hrabar, oprezan i nije glasan.
U pirodi mu leži da goni bilo što što se brzo kreće. Mužjaci mogu biti malo dominantni.

Afganistanski hrtOdgoj:
Afganistanski hrtovi se ne preporučuju ljudima koji se barem malo ne razumiju u pse. Njihova glavna značajka je neovisnost što ih čini teško odgojivim. Ako ih se tvrdo odgaja, reagiraju upravo suprotno. Potrebno je puno truda, ljubavi i dosljednosti da postane poslušan i nauči što se od njega traži.

Socijalno ponašanje:
Mužjaci se prema drugim mužjacima mogu ponašati dominantno. Izvrsno se slažu s djecom ako ih ona ne zadirkuju previše. Što se toga tiče pogodniji su za obitelj s većom djecom. Već prisutnu mačku će prihvatiti, ali morate biti oprezni jer goni sve što trči - to mu je u krvi.

Vježbanje:
Potrebno mu je puno kretanja. Morao bi svaki dan trčati uz bicikl kako bi se riješio svoje suvišne energije - ali oprez: ovi psi imaju jako izražen lovački instinkt. Trebali bi bez uzice trčati samo u ograđenom prostoru.

Napomena:
Dobro njegovan afganistanski hrt je praznik za oči, a to kao da i zna, jer se tako i kreće. To je pas za zaljubljenike ove pasmine, koji su svjesni teško dokučive i komplicirane naravi ovoga psa. Ova pasmina je tek krajem 19. stoljeća stigla u Europu: engleski vojnici su donijeli prve životinje u Englesku kada su se vratili iz rata u Afganistanu. Posebnim je uzgojem u zadnjih pedeset godina dlaka afganistanskog hrta postala duža.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice