Veterinar

 Nemojte se miješati u pasje razmirice, osobito ako se radi o koškanju mladih pasa i povremenom režanju. To je njihov način komunikacije i dogovora oko pravila ponašanja

druzenje-pasa

Druženja naših ljubimaca ne ispadnu uvijek onako kako bismo mi željeli. Mnogi vlasnici pasa nezadovoljni su zbog toga što sa svojim psom ne mogu doći u "pasje društvo" jer on reagira agresivno prema drugim psima, neprestano laje, ne uspostavlja normalan kontakt već vas prisiljava da ga držite vezanoga na uzici. U takvim situacijama ne možete biti sigurni hoće li ujesti drugog psa ili čak vlasnika drugog psa, pa polako počnete izbjegavati pasja okupljališta i radije šećete šumom sami sa svojim psom. Ovdje govorimo o problemu nesocijaliziranog psa koji se zapravo tako ponaša iz straha i nesigurnosti u njemu nepoznatoj situaciji. Prilagodljivost pasa na nove situacije vrlo je različita. Neki psi su sigurni u sebe i u svojeg vlasnika pa je proces prilagodbe brži i uspješniji. Plahim psima bit će potrebno mnogo više vježbe i truda vlasnika da bi se opustili.

Psi se socijaliziraju već u vrlo ranoj životnoj dobi. Teško je očekivati da će se odrastao pas, koji nije nikad bio na pasjem igralištu, lako uklopiti u igru. Ukoliko nije naviknut na takvu vrstu druženja odmalena, teško da ćete biti uspješni. Mogu se postići određeni rezultati uz pomoć stručne osobe koja se bavi školovanjem pasa. Sa štenetom mnogo možete učiniti sami. Kad završi program cijepljenja šteneta, vrijeme je za prve šetnje. Socijalizacijom zapravo navikavate svoje štene na različite situacije, zvukove, druge ljude i pse.

Šetnja gradom pored mnoštva drugih prolaznika uz zvukove automobila i općenito zvukove gradske vreve, neophodna je vježba koja će psu pomoći prihvatiti svu tu kakofoniju i zbrku kao nešto normalno, što ne ugrožava ni njega ni vas. Ukoliko s psom uvijek šećete sami na mjestima gdje nećete sresti drugog čovjeka ili psa, jasno je da će pas na svakog pridošlicu reagirati s oprezom i nepovjerenjem. Zapravo, neće se osjećati ugodno u novonastaloj situaciji. Dobro je da stupite u vezu s drugim vlasnicima pasa koji po mogućnosti imaju štene slične dobi, kako bi se psi ponekad zajedno prošetali i poigrali. Štene koje je odmalena naviklo na kontakte s drugim psima znat će se snaći pri svakom susretu.

Poseban problem su dva dominantna mužjaka na istom teritoriju. Tu je odgovornost na njihovim vlasnicima. Vlasnik mora predvidjeti ponašanje svoga psa i u slučaju dolaska drugog mužjaka staviti ga na uzicu.

Nemojte se miješati u pasje razmirice, osobito ako se radi o koškanju mladih pasa i povremenom režanju. To je njihov način komunikacije i dogovora oko pravila ponašanja. Ukoliko vaš pas sjedi vama u krilu i vi ga gladite, budite sigurni da će zarežati na svakoga tko vam se približi. Pustite ih da se sami dogovore kako će se zabavljati i budite spremni na to da je pasja igra ponekad vrlo gruba.

Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com