Veterinar

Preventivni zdravstveni pregledi namijenjeni su prvenstveno kućnim ljubimcima treće životne dobi. U tom razdoblju znatno se učestalije pojavljuje cijeli niz oboljenja koja se mnogo uspješnije liječe ako su pravovremeno dijagnosticirana

preventivni-pregled

Bolesnog psa ili macu svaki će savjestan vlasnik odvesti veterinaru. Neki prije, neki kasnije, a ako nisu u mogućnosti doći, barem će potražiti telefonski savjet.

Preventivni pregledi, pri kojima pregledavamo zdravu životinju, kod nas još uvijek nisu ustaljena praksa i to uglavnom zbog lošeg životnog standarda. Tako su troškovi veterinara za uobičajena cijepljenja i preglede bolesne životinje za vlasnike s prosječnim primanjima već tako visoki, da većini ne pada na pamet da nas posjećuju i sa zdravim ljubimcem.

Dio preventivnog pregleda obavi se prilikom cijepljenja. Kod muške štenadi provjeravamo jesu li spuštena oba testisa, pogledamo u kakvom je stanju koža, ima li vanjskih nametnika i slično. Uočljive stvari kao što su iscjedak iz nosića ili očiju te bolnost nekog dijela tijela također ćemo opaziti čim stavite štene na stol. Pri cijepljenju odraslih pasa obično vlasnicima postavimo pitanje je li pas zdrav, ima li dobar apetit, urednu stolicu i slično. Ovakva pitanja vrlo su važna, jer se ponekad dogodi da cijepimo psa, a vlasnik nam nakon toga kaže da pas već tjedan dana ima proljev. Bilo kakva promjena u zdravstvenom stanju psa, uključujući buhe, krpelje ili gliste, zapreka je pravilnom cijepljenju. Sve promjene zdravlja koje oslabljuju imunitet organizma umanjuju uspješnost cijepljenja. Dakle, pri cijepljenju obvezno naglasite ako ste uočili bilo što sumnjivo kod vašeg ljubimca, a veterinaru prepustite odluku hoće li ga cijepiti ili ne.

Preventivni zdravstveni pregledi namijenjeni su prvenstveno kućnim ljubimcima treće životne dobi. U tom razdoblju znatno se učestalije pojavljuje cijeli niz oboljenja koja se mnogo uspješnije liječe ako su pravovremeno dijagnosticirana. Takav pregled uključuje preslušavanje srca i pluća, palpaciju prostate kod mužjaka, pregled mliječne žlijezde kod ženki, pregled perifernih limfnih čvorova, pregled oka, kontrolu zuba te kontrolu mokraće. Obvezno je i vađenje krvi kako bi se napravila krvna slika te neke biokemijske pretrage. Degenerativne bolesti srčanih zalistaka vrlo su česte kod pasa već od 7. godine nadalje (ovisno o pasmini). Rana dijagnostika neće zaustaviti taj proces, ali ćete moći uvelike pomoći vašem psu tako da mu postupno promijenite način prehrane i režim fizičkih aktivnosti prije nego se razviju simptomi ovog oboljenja. Tumori prostate i dojke također su vrlo česti, a svima je jasno zbog čega ih je važno što ranije otkriti.

Kontrola mokraće i rutinske krvne pretrage dat će nam uvid u funkciju bubrega, jetre te u opće stanje vašeg ljubimca. Pregled zuba također je važan. Ponekad dođe do velikih promjena na zubnom mesu (paradentoza i sl.), a da vlasnici o tome ništa ne znaju. Taj pregled također omogućuje veterinaru da vam preporuči eventualno čišćenje zubnog kamenca. Dio ovog pregleda može se obaviti prilikom cijepljenja, no dobro je da se obavi zasebno. Ponekad je psu jednostavno previše ako pokušamo sve obaviti odjednom, jer izgubi strpljenje.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com