Bolesti

Veterinarska onkologija postaje sve važniji dio svakidašnje prakse. Rak mliječne žlijezde čini 50% svih malignih oboljenja u pasa, a posebno je proučen zbog toga što kuje predstavljaju idealan model za proučavanje iste bolesti kod žena. Danas naši ljubimci žive u jednakim uvjetima kao i mi, dakle ispostavljeni su svim štetnim utjecajima okoline modernog, urbanog načina življenja. Psi žive kratko u odnosu na čovjeka pa se kod njih svi biološki procesi odvijaju mnogo brže što je posebno pogodno za znanstvena istraživanja malignih oboljenja.

Tumori mliječne žlijezde u kuja vrlo su česti, no nisu svi zloćudni. No, kuja kod koje se razvije benigni tumor ima tri puta veću mogućnost da oboli od malignoma. Spolni hormoni igraju najveću ulogu kao etiološki faktori ove bolesti. Kuje koje su sterilizirane prije prvog tjeranja predstavljaju samo 5% oboljelih, one sterilizirane nakon prvog tjeranja 8%. Ukoliko kuju steriliziramo u kasnijoj životnoj dobi, dakle nakon drugog tjeranja to više ne igra ulogu u prevenciji malignih bolesti mliječne žlijezde.

Od ove bolesti oboljevaju kuje od 6 do 12 godina. Najčešće nađemo tumore na petoj, infvinalnoj mliječnoj žlijezdi gdje nastane 40% svih malignih tumora. Tumori variraju od velikih dobro ograničenih mobilnih čvorova do brzo rastućih neoplazmi koje ulceriraju. Između ta dva oblika nalazi se cijela paleta tumora različitih veličina i načina rasta.

Razvrstavanje tumora na maligne i benigne tumore je tek na osnovi patohistološke pretrage. Osnovna razlika je u tome što maligni tumori rastu brzo i najčešće uraštaju u susjedna tkiva i često su grozdastog ili pločastog oblika. Nađemo li promjene na regionalnim limfnim čvorovima ili na plućima to definitivno ukazuje na malignitet primarnog tumora. Vlasnicima ženki preporučamo da prilikom cijepljenja ili drugog rutinskog pregleda podsjete veterinara da pregleda mliječne žlijezde kako bi se eventualne promjene otkrile što ranije. Ukoliko se nađe promjena za koju veterinar procjeni da se radi o tumoru, preporuča se što prije obaviti kirurško odstranjivanje. Promjenjeno tkivo po kirurškoj obradi obavezno šaljemo na patohistološku pretragu jer nam je ona presudna kod davanja prognoze. Imajte na umu da je rana dijagnostika od presudne važnosti za uspjeh terapije - što je manja promjena, manji je kirurški zahvat, kraća anestezija i brži oporavak bolesnog psa.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.