Kad se ozlijedi, pas, uostalom kao i mačka, instinktivno liže ranu, dovodeći time vlasnike do ludila. Mnogi su znali danonoćno dežurati pored svog ljubimca ne bi li spriječili neželjeno "lizuckanje", koje ranu može inficirati i usporiti zarastanje.

Zbog toga su mnogi psima zamatali ozljede u gaze, stavljali flastere i zavoje, ali sva ta rješenja u pravilu su bila kratkotrajna - pas bi ih malo po malo skinuo i nastavio po starom. Sličan problem imala je i Lyn Townsend, nekadašnja zaposlenica IBM-a sa svojim ljubimcem, malim maltezerom.

Njezin psić s ozlijeđene noge stalno je pokušavao skinuti zavoj i nastavljao lizati ozljedu. U jednom trenutku Lyn je pala na pamet spasonosna ideja - čarapa koja se na tijelo psa učvršćuje remenom. Nazvana je strock, a nakon što ju je iskušala na svom ljubimcu, Townsendova ju je patentirala.

ozljedjena-noga.jpg

Masovna proizvodnja mogla je početi, a zainteresiranih za taj mali, ali zlata vrijedan proizvod, bilo je sve više. S vremenom, čarapica je postala vodootporna, a cijena proizvoda ovisi o veličini psa i kreće se od desetak do 17,5 dolara.

Iako 'strock' još nismo našli u našim specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce, ipak i u njima ima sličnih stvarčica koje mogu pomoći kad ljubimac ima ozlijeđenu nogu. U ponudi su različite vrste "čarapa" koje se zgodno mogu učvrstiti, tako da ih pas ne može jednostavno skinuti.

Različitih su veličina - od onih za minijaturne vrste, pa do velikih za rotvajlere i slične pse. Cijene su im isto tako različite, a kreću se u pravilu od pedesetak kuna na više. Zato, ako se vašem ljubimcu dogodi nezgoda, a rasjekotine šapa nisu baš rijetke, lizanje ozljede nakon što je, ako je potrebno, obradi veterinar, spriječite "čarapicom".