Bolesti

Pas može progutati nevjerojatne stvari! Sve je dobro dok gutaju gluposti koje su probavljive pa to ne stvara veće probleme. Tako će na primjer manji komadići drva, mekše plastike, aluminijsko pakiranje paštete i slične stvari proći neopaženo kroz probavni trakt psa. Međutim, do problema dolazi onda kada pas proguta veće komade neprobavljivog materijala kao što su kamen, kesten, šiška od čempresa, razne loptice i plastične igračke, čepove plastičnih boca, te dijelove gumenih igračaka (tenis loptica). Druga skupina su linearna strana tijela koja zahtjevaju kompliciraniji kirurški zahvat za odstranjivanje - naime radi se o stvarima kao što su ručnik za plažu (vjerovali ili ne - boxer), ženske najlonske čarape (opet boxer), riba skupa s udicom i metrom povraza (dalmatinka), klupko konca s iglom na jednom kraju (boxer) itd... Kod ovakvih stranih tijela klupko zaostane u želucu, a linearni dio se razvuče kroz cijelu dužinu crijeva pa je potrebno crijevo otvarati na više mjesta kako bi se sve odstranilo.

Strano tijelo može progutati pas bilo koje životne dobi no najčešće se radi o mladim psima koji gutaju sve od reda - kandidati su oni psi koji rade štetu po kući tako da žvaču vaše cipele i papuče te danima vade spužve iz kauča i fotelja. Oprez je potreban i ako je vaš pas sklon uništavanju igrački, dakle ako se zabavlja tako da trga igračke na komadiće. Strano tijelo proći će kroz želudac i jedan dio tankog crijeva dok ne stigne do mjesta na kojem je crijevo suženo. Na tom mjestu zastane te dolazi do djelomične ili totalne opstrukcije crijeva što će izazvati cijeli niz kliničkih simptoma. Prvi znak je povraćanje. Ponekad se javlja proljev ili mekša stolica. Obično je tjelesna temperatura u granicama normale, pas se ponaša relativno normalno, a ponekad imaju i očuvan apetit.

Prva stepenica u dijagnostici je svakako uzimanje anemneze od vlasnika psa-pitati ćemo sve podatke o uobičajenom ponašanju psa, te ukoliko sumnjamo na strano tijelo pokušat ćemo saznati da li u stanu nedostaje kakav predmet ili pasja igračkica. Nerijetko pas proguta kamen ili kesten kada im vlasnici bacaju, pa ga love u letu i jednostavno im sklizne u želudac.

Ukoliko rtg-om i palpacijom trbuha postavimo sumnju na strano tijelo u crijevu mora se izvršiti operativni zahvat.

Neki psi su posebno skloni gutati sve što im se nađe na putu, pa kako bi izbjegli ovakve komplikacije koje su po život opasne, preporuka je da takav pas nosi brnjicu kako biste bili sigurni da jede samo ono što mu sami date.
 

Tamara Ferari-Miškulin