Bujna proljetna trava, naizgled čista, može biti veliki izvor opasnosti za psa, ali i bilo kojeg drugog kućnog ljubimca kojeg povremeno izvodite vani, primjerice mačku ili zeca, odnosno kunića. Iz trave vrebaju sitne i ponekad vrlo opasne životinjice - krpelji - koje mogu prenijeti različite, ponekad i fatalne bolesti. Krpelji su paraziti koji piju krv svojih domaćina, a rasprostranjeni su diljem svijeta.

Njihova staništa su najčešće šume, visoke trave i predjeli pokriveni grmljem, koje im je potrebno kako bi se lakše zakačili za svoje žrtve - životinje i ljude. Zato je nakon svake šetnje potrebno pažljivo pregledati psa, a ukoliko se pronađe krpelj, potrebno ga je natopiti petrolejem, benzinom, uljem ili vrlo slanom vodom i nakon toga pažljivo skinuti pincetom.

krpelji2.jpg

Krpelj se ne smije zdrobiti jer se tako mogu osloboditi jajašca, već ga treba spaliti. Najopasnija bolest koju krpelji mogu prenijeti psima je piroplazmoza ili babezioza, koja može biti čak i smrtonosna. Svaka preležana piroplazmoza ostavlja posljedice na unutarnje organe psa (jetru posebno) i posredno mu skraćuje životni vijek.

Bolest počinje vrućicom, gubitkom apetita, ubrzanim disanjem i pulsom, te probavnim smetnjama. Kao simptomi mogu se javiti drhtanje i dahtanje životinje, zbog visoke temperature koja zna biti između 40 i 41 stupnja, te žućkasta sluznica kao posljedica uništavanja crvenih krvnih zrnaca. Mokraća psa postaje tamnija.

U Hrvatskoj se piroplazmoza najčešće pojavljuje na području sjeverne Hrvatske, rijetko kada u priobalju i na otocima. Uvriježeno je mišljenje da je rijeka Sava zapravo granica koja dijeli opasne i manje opasne krpelje, odnosno da su krajevi sjeverno od Save daleko ugroženiji od onih južnijih.

  No i za problem krpelja postoje rješenja u obliku različitih preparata kojima se može zaštititi kućnog ljubimca. Jedan od najpoznatijih, najjednostavnijih i najučinkovitijih je Frontline, tekućina koja se izlije na stražnju stranu vrata psu ili mački. Osim od krpelja, štitit će životinju i od buha, dosadnih insekata koji također sišu krv, a vrlo ih se teško riješiti. Zanimljivo je da buha psa ne napada čovjeka koji nema psa.
 
krpelji.jpg

Buha se vrlo teško riješiti, a osim tretiranja životinje na kojoj su pronađene, potrebno je tretirati i ležaljku psa ili bilo kojeg drugog ljubimca, prostirku pažljivo usisati i po potrebi odgovarajućim praškom posuti tepihe i ostale predmete koje je potrebno očistiti od larvi. Sredstva za tretiranje odraslih životinja nije uputno koristiti za štence, a kako njima pomoći, najbolje će procijeniti veterinar.

Dakle, ako na psu vidite krpelja, nemojte da vas uhvati panika. Skinite ga, a mjesto uboda na koži operite alkoholom. Promatrajte psa i ako osjetite da mu je nosić vruć, mokraća tamnija i vidite da ne jede - hitno idite veterinaru.

Ako na vašem ljubimcu uočite malo veća tamna zrnca, pogledajte pažljivije - možda su to larve buha. Savjet je opet - pravac veterinaru.