Bolesti

Osnovna stvar o kojoj vodimo brigu, kada su naši ljubimci u pitanju, jest njihov apetit. Nedostatak apetita je ujedno vodeći razlog zbog kojeg vlasnici odluče bolesnog psa odvesti veterinaru. Naime, zlatno je pravilo da je apetit osnovno mjerilo zdravlja. Kada pas ili maca koji inače rado jedu, odbiju obrok, sigurno je da nešto nije u redu. Obično je nedostatak apetita prvi simptom koji se javlja kod cijelog niza oboljenja. Ponekad je nedostatak apetita jedini simptom kojemu ne možemo naći patofiziološki uzrok. Tada govorimo o problemu u ponašanju - to su slučajevi kada će pas odbiti svoju hranu, ali će vrlo rado smazati komad šnicle. U tom slučaju nema razloga za zabrinutost, već psa treba jednostavno disciplinirati što se tiče hrane. Rješavanje problema sa odbijanjem pasje hrane je jednostavno - psu ne treba nuditi ništa drugo i prije ili kasnije će pojesti ono što ste mu namjenili. Ovakav tretman mnogo teže pada vlasnicima nego psima, pa su rijetki oni koji mogu izdržati tužni pseći pogled i uskratiti mu komadić ispod stola. No treba znati da je pasja hrana kompletan obrok te da je za zdravlje psa važno da jede uredno, uvijek u isto vrijeme te da pojede onu količinu hrane koja mu je objektivno potrebna. Psi koji jedu našu hranu obično uzimaju pretjerane količine te se zato debljaju ili pak idu u drugu krajnost, svako malo nešto jedu a zapravo ne unesu dovoljno hranjivim tvari pa su uvijek mršavi.

Pravilnom ishranom važno je započeti odmah, prvi dan kada štene dođe u novu obitelj bez obzira da li se radi o psu male ili velike pasmine.

Nedostatak apetita koji je izazvan bolešću obično prati i druga simptomatologija - povišena temperatura, proljev i povraćanje i drugo. Kada nastupe vrućine, kao u ovo vrijeme, mnogi će psi slabije jesti što je potpuno razumljivo jer su i manje aktivni. Obrok po ljeti treba ponuditi samo rano ujutro i kasno navečer.

Važno je da veterinaru pružite pravu informaciju o apetitu vašeg psa - često nam se vlasnici požale da pas ne jede apsolutno ništa pa se naknadno ispostavi da je ipak pojeo malo šunkerice od nekog drugog ukućana. Nedostatak apetita, pogotovo ako traje duže vrijeme svakako je dovoljan razlog za posjet veterinaru koji će ustanoviti da li je tome razlog nekakav patološki proces ili se vaš ljubimac jednostavno uželio malo juhice i lešo piletine.
 
 
Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.