Korisne informacije
Ljeto se bliži svom kraju, a to ne rastužuje samo nas koji se moramo vratiti svojim radnim obavezama, stresu, rokovima i svemu ostalom što posao nosi sa sobom, nego i naše ljubimce koji će većinu vremena provoditi sami.
vise-paznje2.jpg
 
Nama koji ih imamo već dugo dobro je poznat tužan pogled kojim nas ljubimci, posebno psi, ispraćaju prilikom odlaska na posao, ali i sreća i veselje koje nam pokazuju u trenutku povratka.


Dnevna rutina, vrijeme u kojem su prepušteni uglavnom sami sebi ili, ako imaju sreće, još jednom četveronožnom prijatelju, loše vrijeme, kiša i jesen i kod naših ljubimaca mogu izazvati mrzovolju.


Zbog toga mogu pokazivati laganu nervozu ili depresiju, a nakon dinamičnog ljeta i cjelodnevnog druženja s članovima obitelji, ljubimcima teško pada samoća. Da je što bezbolnije prebole, pomoći im mogu njihovi vlasnici i to na relativno jednostavan način - dodatnom pažnjom.


vise-paznje.jpgIskoristite lijepo vrijeme koje će, nadajmo se, potrajati još barem dva mjeseca za izlet u prirodu i duge šetnje u kojima ćete i jedni i drugi beskonačno uživati. Ovo je i vrijeme da upišete mladog psa u kakvu školicu (ima ih jako dobrih, raspitajte se) kako bi naučio osnovna pravila ponašanja.


Umjesto da pokazano u školici vježbate u stanu, otiđite popodne na livadu, a psa za svaku ispravno obavljenu radnju nagradite komadićem omiljene mu poslastice. No dok vas nema, pas koji je tjednima bio s vama, zaigran i zaokupljen druženjem, može počiniti kakvu nepodopštinu. U tome odgoj ne igra preveliku ulogu, nego njegov stres i bunt.

 

Stoga prilikom povratka s posla u stanu možete naći istrgane novine ili 'pojedenu' knjigu, te papuču koju ste mu ostavili nadohvat šapa. U takvim slučajevima nemojte se ljutiti i nemojte kažnjavati svog ljubimca.


Strpljivi morate biti i ako inače uredan pas, koji to uvijek radi vani, nuždu obavi u stanu. Nemojte vikati ili ga slučajno udariti, on zna da je pogriješio, a to nije napravio u znak protesta, nego zbog straha i panike od ponovnog suočavanja s danima usamljenosti.

 

 Posvetite stoga malo više pažnje svojim ljubimcima, razveselite ih omiljenom poslasticom i sve te neugodnosti, koje ne uključuju zdravstvene teškoće, vrlo brzo će biti zaboravljene.