Kućni ljubimci koji žive vani, poput pasa, treba češće hraniti kako bi zadržali toplinu, ali nakon šetnje provjeravati šapice da se ne bi zarazili kemikalijama

zastita-psa-u-zimi

Psi i mačke u divljini znaju kako preživjeti u hladnim vremenskim uvjetima, ali pripitomljeni kućni ljubimci trebaju malu pomoć svojih vlasnika. Pretpostavke da njihovi ljubimci mogu preživjeti u svim vremenskim uvjetima kao i njihovi divlji preci tisućama godina prije nisu istinite jer domaće životinje ovise o ljudima više nego itko. Pse se tako ne smije ostavljati na otvorenom, pogotovo nakon što temperatura počne padati ispod točke smrzavanja. I dalje im je potrebna vježba i redovita šetnja, ali kraća ukoliko je vani vrlo hladno. Psi koji lutaju bez uzica mogu u snijegu i ledu izgubiti osjet mirisa te tako teže pronaći put kući. Da bi se pas udobnije osjećao u šetnji obucite ga na odgovarajući način kao što je npr. lagani džemper.

Vjetar može ugroziti život
Hladan vjetar može ugroziti život vašeg ljubimca, bez obzira na temperaturu. Zato pseće kućice moraju biti dobro zaštićene, a posebno je važno da nema propuha. Na vrata kućice možete staviti vodootpornu tkaninu ili plastiku. Omogućite psu udobno sjedenje i ležanje u kućici, ali ne i preveliki prostor kako se toplina ne bi gubila.

Treba više hrane
Kućnim ljubimcima koji ostaju na otvorenom preko zime treba puno više hrane u hladnijim mjesecima kako bi mogli održavati svoju tjelesnu toplinu. Redovito provjeravajte je li voda svježa te da se nije smrznula. Metalne zdjele za hranu i vodu zimi zamijenite plastičnima, kako se uslijed smrzavanja jezik ljubimca ne zalijepio za metal.

Topli automobili opasni za mačke
Parkirani automobili privlače male životinje, poput mački, koje se znaju zavući ispod haube u potrazi za toplinom. Da bi izbjegli ozljeđivanje bilo koje skrivene životinje, prije kretanja provjerite automobil.

Otrovne kemikalije
Soli i druge kemikalije koje se koriste za otapanje snijega i leda mogu iziritirati noge ljubimca. Također, mogu uzrokovati i probleme sa želucem ako ih progutaju. Obrišite noge ljubimcima vlažnim ručnikom svaki puta nakon šetnje, čak i ako ne vidite sol na šetalištu. Antifriz je smrtonosti otrov, a njegov slatki okus privlači životinje. Zato ga zimi spremite izvan njihovog dohvata.

Izvor: 24sata