Korisne informacije
Sve dobrobiti aromaterapije ljudi su već odavno iskusili na sebi, a odnedavno ljubitelji životinja blagodati esencijalnih ulja mogu pružiti i svojim kućnim ljubimcima. Njima, kao i čovjeku, ona pomažu u revitalizaciji i jačanju imunološkog sustava.

Na principima aromaterapije osmišljena je i posebna ogrlica za pse i mačke. Ogrlica s mirisom lavande ima iznimno smirujući učinak, pa je stoga očekivano i najtraženija. Dizajnerica te ogrlice De Ann Lowell ističe da su učinci esencijalnih ulja kod životinja, koje imaju izraženiji njuh od našeg, još učinkovitija.

Primjerice, za liječenje depresije ili manjka energije kod pasa, odlične su ogrlice s mirisom geranija. Ogrlice su prilagođene različitim veličinama pasa, a cijena im se kreće od 8 do 12 dolara.

Osim ogrlica, u ponudi su i razne svjećice (ali ne smijete ih nikada ostaviti zapaljene same s ljubimcem), jastučići za spavanje i drugi preparati. Za pse se najčešće koriste lavandina ulja, koja imaju relaksirajuća svojstva. Uz to, pomažu još kod svrbeža i zacjeljivanja rana. Ako ljubimca muče alergije, pomoći će mu kombinacija ulja limuna i vode, kojom nekoliko puta dnevno treba poprskati prostor u kojem boravi.

Protiv agresivnosti odlično je ulje sandalovine i ylang ylanga, a tegobe uzrokovane artritisom ublažit će esencije bora, ružmarina i smreke. Kod opekotina pomaže lavanda i ružmarin, a lavanda i kamilica dobre su za obuzdavanje problema s hiperaktivnošću.

etericna-ulja.jpg

Bezvoljnost liječe bosiljak i naranča, a infekcije limun u kombinaciji s kaduljom. Nervozu smiruje limun, lavanda i kamilica, dok probleme s disanjem olakšava eukaliptus. Ako vaš ljubimac ima problema s putovanjem, mučninu će spriječiti metvica i kamilica.

Svrbež ublažava geranij, kamilica i lavanda, a dodatnu energiju potaknut će mu opet čarobna lavanda, ružmarin i metvica. No, pri korištenju aromatičnih ulja treba biti vrlo oprezan i znati neke osnovne činjenice.

Nikada se u nerazrijeđenom obliku ne smiju nanositi na kožu, jer mogu stvoriti velike neugodnosti, pečenje, svrbež pa i ozbiljno oštećenje kože. Kako su eterična ulja visokokoncentrirane tvari, potrebno ih je koristiti u vrlo malim količinama.

Namijenjena su isključivo za vanjsku upotrebu, a jedan od najjednostavnijih načina korištenja jest razrijeđenima poprskati prostor u kojem boravimo mi i naši ljubimci, ili njima također blago poškropiti ležaj i jastuk.

Ukoliko vaš pas ili mačka pokazuju otpor prema novom mirisu u svom okruženju, nemojte ih nasilu učiti da u njemu uživaju. Pustite (posebno kod pasa) da proradi znatiželja i nakon nekog vremena, sami će doći onjušiti mirisne bočice. Ipak, aromaterapija se za ljubimce može provoditi najviše jednom u dva tjedna.

Osim s eteričnim uljima, za pse je osmišljena i ogrlica s feromonima. To su mirisi koje životinje izlučuju da bi privukle seksualnog partnera, a manje poznat je onaj kojeg kujice izlučuju kod dojenja mladunčadi.

Taj feromon (eng. dog appeasing pheromone) ima smirujuće djelovanje i upravo on se koristi u ogrlicama. Tridesetak minuta nakon stavljanja ogrlice aktivira se feromon, a rok trajanja joj je oko mjesec dana. Cijena je od 17 eura za manje i do 27 eura za srednje i velike pse.