Gotovo da nema obitelji u kojoj se nije vijećalo o nabavci kućnog ljubimca. Djeca su najčešće ona koja ga žele, a stariji članovi oni koji u konačnici preuzimaju većinu obveza.

Kućni ljubimci su, tvrde psiholozi, višestruko vrijedni članovi obitelji: uče nas što je bezuvjetna ljubav, predstavljaju svakodnevnu obvezu koja se ne može odgoditi ili gurnuti u stranu, a istraživanja pokazuju da je manje alergija u ljudi, koji su u ranom djetinjstvu imali kontakt sa životinjama.

Nije svaki ljubimac za svaku obitelj, a glavni faktori koji utječu na izbor onog pravoga za vas su stil života, količina slobodnog vremena, veličina prostora kojim raspolažete (imate li kuću ili stan), financijska situacija, dob i tjelesna kondicija osobe koja će se najviše baviti ljubimcem, te osobne sklonosti.

Najčešći ljubimac kojeg ljudi žele je pas, no on ujedno traži da za njegove potrebe odvojite najviše vremena. Pas je ljubimac koji najprisnije komunicira s ljudima, pa se trud u pravilu vraća jedinstvenim iskustvom.

Cijene pasa variraju (prosječni psi s rodovnikom kreću se od 400 eura naviše), kao i mjesečni trošak održavanja i liječenja - veliki pas puno jede (ovisno o izboru hrane trošak za njegovu prehranu može prelaziti i 1.000 kuna), a bolestan pas u iznimnim slučajevima može kod veterinara mjesečno ostaviti i prosječnu plaću.

izbor-psa.jpg

Financijska situacija, ako nije baš na donjoj granici, ne bi trebala biti razlog da ne uzmete psa (ako zadovoljavate ostale kriterije i želite ga), jer mješanca ili napuštenog psa možete dobiti besplatno (učinit ćete dobro djelo udomljavanjem), a pas može jesti i jeftiniju hranu, upotpunjenu onim što mu skuhate (dobro se raspitajte što psi smiju jesti i kako njihova hrana treba biti pripremljena).

Ako ste odlučili nabaviti psa, morate znati da SVAKI, pa i najmanji pas, traži da ga se dnevno redovito izvodi (odrasle pse najbolje je izvoditi tri puta), a barem jedna šetnja dnevno trebala bi biti dulja, minimalno pola sata do sat. Djeca najčešće, kad vas nagovaraju, obećaju da će brinuti o psu, no zbog dobi i školskih obveza najčešće to nisu u stanju. Briga o psu je za njih odgojno iznimno korisna, no realno je da se odrasli članovi unaprijed pripreme na to da će to biti obiteljski posao, u kojem će sudjelovati svi članovi obitelji (ili barem jedan član uz dijete).

Konačan izbor vrste psa obavit ćete ovisno o stambenoj situaciji (neke pasmine nisu pogodne za stan), veličini prostora (nemojte u pretrpanu garsonijeru smještati jako velikog psa, iako su oni prilagodljivi u odnosu na životni prostor) te o njegovom karakteru. Ako udomljavate odraslog psa, nije svejedno je li bio napušten, traumatiziran i imate li iskustva sa psima (odraslog psa već formiranog karaktera teže je, ponekad i nemoguće, preodgojiti). Izbor mužjaka ili ženke isključivo ovisi o osobnim sklonostima, jer oboje ima svoje i prednosti i nedostatke.

Mačke su ljubimci koji također mogu ostvariti blizak odnos s ljudima, a prednost im je to da mogu biti isključivo u kući, tj. ne moraju izlaziti van. I izbor mačke najčešće ovisi o financijama, stambenom prostoru i osobnim željama: sami ćete odlučiti hoćete li je držati u kući, izvoditi na uzici (noviji običaj) ili slobodno puštati, hoćete li odabrati domaću mačku ili onu čistokrvnu, mužjaka ili ženku, mačića ili odraslu mačku.

Kad govorimo o sterilizaciji i u slučaju pasa i u slučaju mačaka izbor je uglavnom na vama, a o prednostima i promjenama koje valja očekivati unaprijed se dobro raspitajte kod veterinara i drugih obitelji sa sličnim iskustvom.

Čistokrvne mačke osim izgledom, kao i psi, razlikuju se karakterom te je i u njihovom slučaju iznimno važno da se karakter mačke poklapa s karakterom vlasnika (izraz "vlasnik" nije najsretniji), jer zaista nije svejedno je li biće s kojim živite mirno ili živahno, samotnjak ili maza i sl.

Mačka u načelu traži puno manje vremena nego psi, a vrijeme koje ćete provesti njegujući je i družeći se s njom jako se razlikuje ovisno o tome ide li ona van, kakav ste odnos s njom uspostavili, kakva joj je dlaka, narav itd.

Naravno, psi i mačke su najčešći, ali ne i jedini kućni ljubimci, a mnogima su čak prihvatljiviji oni ljubimci koji traže manje angažmana. O ostalim sisavcima, pticama, ribama, reptilima i drugim ljubimcima govorit ćemo drugom prilikom.