Korisne informacije

 Psi nisu samo životinje, već i članovi naših obitelji. Oni promatraju kako bebe rastu u malu djecu, s nestrpljenjem iščekuju da se djeca vrate prvog dana iz škole i skupa s roditeljima prolaze kroz gorko-slatki rastanak kada njihov najbolji prijatelj odlazi od kuće na fakultet.

psi-za-djecu

Iako su emocionalne veze snažne , važno je biti mudar kad god su djeca i psi zajedno. Psi su prvenstveno i prije svega životinje i potrebno ih je tako i doživljavati, posebno kada su dio obitelji s djecom.

Bilo bi prilično lako dati Vam listu psećih pasmina za koje se zna da su dobre s djecom i upravo ćemo to i učiniti na kraju ovog članka. Na taj bismo način, međutim, Vama, Vašoj djeci i Vašem psu napravili veliku medvjeđu uslugu. Jeste li znali kako od deset obitelji koje nabave psa, svaka četvrta odustane od tog psa unutar godine dana? Često je to stoga što pas ne odgovara načinu života i osobnostima članova obitelji.

Vaš će pas postati važan član Vaše obitelji, pa trebate biti sigurni da ste o svojoj odluci dobro promislili. Gledajte na to ovako: ako krenete u kupnju novog automobila, možda ćete otići u predstavništvo Mazde, jer ste tamo već imali pozitivna iskustva. No biste li samo ušetali u salon i rekli prodavaču da Vam proda bilo koji automobil koji on smatra dobrim? Ne, kupili biste određeni model jer on odgovara Vašem stilu života i/ili osobnosti. Ako imate troje djece, možda ćete se odlučiti za kombi. Ako ste samac ili u srednjovječnoj krizi, možda ćete uzeti kabriolet; ili Vam treba sedan za poslovna putovanja.

Djeca su djeca-hoće li pasmina koju odaberete imati za njih tolerancije?

Ništa manje pažnje ne biste trebali uložiti u odabir psa. Trebate izdvojiti dovoljno vremena da razmotrite potrebe za vježbom i uređivanjem, razinu aktivnosti, temperament i sposobnost dresiranja. Posebno ako imate djecu u kući, trebat ćete pronaći psa koji je tstrpljiv i podnosi gnjavažu. Bez obzira koliko dobro odgojena bila Vaša djeca ili unučad, izgledno je da će prije ili kasnije napraviti nešto što će iznervirati psa. Morate se pobrinuti da pas ne nasrne na njih kada se to dogodi.

Društvo "Human society" u Americi procjenjuje da će 50% djece ugristi pas prije njihove 12 godine. Najčešće se ne radi o nepoznatom psu, već o vlastitom ljubimcu ili susjedovom psu. Iznenađujuće često, ugrizi nisu rezultat zloće ili pakosti psa. Možda mislite kako Vaš pas ne bi nikada, ni pod kojim okolnostima, nekoga ugrizao, no morate zapamtiti da psi ostaju psi, bez obzira koliko dobro dresirani bili.

Na primjer, Kayla je mješanka koja živi u domu s tri razvojno zaostala, vrlo bučna dječaka. U kući su uz nju još četiri druga psa. Iako Kayla ponekad zna zarežati na druge pse, nije nikad pokazala ni najmanji znak agresivnosti prema dečkima ili drugim gostima u kući. Jednog dana je u kuću došla baysitterica sa svojom 10-godišnjom kćerkom. Kćerka je sjela na kauč i privila se uz Kaylu dok je jela slatkiše. Kayla je počela lizati mrvice s djevojčičinih usana i tada je bez upozorenja ugrizla, što je rezultiralo sa 10 šavova na usnici. Moguće je kako je Kayla mislila da je usnica dio hrane i nije djelovala zloćudno, no rezultat je na kraju isti-dijete će biti trajno unakaženo zbog ugriza psa.

Psi reagiraju na situacije kao i ljudi

Psi na situacije reagiraju instinktivno i u skladu s vlastitim opažanjima, kao i ljudi. Jeste li ikad nagazili na kočnicce Vašeg automobila i posegnuli preko sjedala da zadržite dijete, iako ga tamo nije bilo, ili niste bili niti blizu da u nešto udarite? Pas se ponaša na isti način. Instinkti mu govore da treba zaštititi svojinu, bilo da se radi o predmetima ili ljudima, kao i samoga sebe. Njegovo viđenje prijetnje njegovom području, vlasništvu ili njemu samome se vjerojatno poprlično razlikuje od Vašeg viđenja. Kao ljudsko biće, Vi prepoznajete razliku između poštara i uljeza, no promotrite to malo sa psećeg stajališta. Obojica prilaze prednjim vratima i udaljavaju se kada pas zalaje. Po čemu bi on trebao znati kako je jedan od njih dobrodošao, dok drugi nije?

Shvatite instinkte Vašeg psa

Mnogi psi imaju snažne nagone predatora. Lov je, na kraju krajeva, način na koji su se njihovi preci prehranjivali. Kako bi pas mogao znati razliku između male životinje koja trči preko dvorišta (večera!) i malog djeteta koje trči preko dvorišta? Psi koji su zaštitnički nastrojeni će teško razlikovati vrisak u igri od vriska straha koje bi Vaše dijete moglo ispustiti, a to se ne odnosi samo na malu djecu. Lady, škotska ovčarka koja je 6 godina živjela s Carol, je bila vani za vrijeme grudanja nekoliko tinejdžera. Kada je Carol vrisnula, Lady je uletjela među njih i ugrizla dečka, pokušavajući ga odvojiti od Carol. Je li bila zločesta? Naravno da ne, ona je jednostavno nagonski reagirala kako bi zaštitila svoju obitelj.

Pastirski psi zarauđuju za život tako da zubima škljocaju za petama stoke kako bi ih očuvali u liniji. Ne treba nas iznenaditi ako škljocnu zubima i za petama djece u obitelji. Čest je slučaj da psi pomažu roditeljima disciplinirati dijete tako da ga "potjeraju" u njegovu sobu kada se loše ponaša!

Iako pseći instinkti nikada ne mogu biti prevladani u potpunosti, možete poraditi na poslušnosti i socijalizaciji kako biste oblikovali njegovo ponašanje i tako smanjili mogućnost da ugrize nekoga. Ako dobijete štene, trebali biste ga voditi sa sobom praktički svuda kuda idete, barem prvih šest mjeseci. Naravno da ga nećete moći uvesti u trgovinu, no ako je to izvedivo, povedite ga sa sobom i ostavite ispred s članom obitelji koji će komunicirati s prolaznicima. Dajte mu da se navikne na strance, buku i zbrku. Odvedite ga u školu poslušnosti, tako da nauči poslušati Vašu naredbu SVAKI put. Pobrinite se da Vaš pas zna tko je glavni tako što ćete mu Vi određivati obroke i postaviti neka ograničenja što se tiče skakanja na namještaj. Čak i ako Vam nije važno hoće li pas skočiti na krevet, trebate se pobrinuti da zna ste Vi taj koji ima glavnu riječ i da postoje pravila koja mora poštovati. To možete postići ako ga natjerate da sačeka sa skakanjem na krevet dok ga Vi ne pozovete, po mogućnosti NAKON što se se Vi sami već smjestili!

Učite svoje štene i svoju djecu

- dajte psu mjesto koje će biti samo njegovo. Bez obzira radi li se o kućici ili ograđenom prostoru u dvorištu, odnosno deka na podu podruma, psu je potreban njegov vlastiti prostor. Naučite svoju djecu da se drže podalje od njega kada je na svom mjestu.

- nikad ne ostavljajte psa samog s djetetom mlađim od pet godina. Nijedno od njih ne razumije ono drugo dovoljno dobro da bi se mogle spriječiti nesreće.

- naučite svoju djecu i njihove prijatelje kako se ponašati u blizini pasa: pustiti da ih pas upozna njuškanjem, izbjegavati nagle pokrete i vrištanje. Djecu bi trebalo podučiti da ne zure u psa. Psi zurenje smatraju činom dominacije i agresije, pa je puno vjerojatnije da će se smatrati izazvanima ako dijete zuri u njih.

- kako Vaše dijete raste, naučite ga naredbama poslušnosti za psa i pobrinite se da pas shvati kako je i dijete iznad njega na ljestvici važnosti.

Nadamo se kako je ovaj članak jasno ukazao na to da nije bitno samo odlučiti koju ćete pasminu odabrati, već je potrebno uzeti u obzir i temperament svakog pojedinog psa i kako bi se mogao uklopiti u sastav Vaše obitelji. Imajući na umu navedena upozorenja, evo liste pasmina koje su poznate po tome što su dobre s djecom. To će Vam pružiti barem polaznu točku dok tražite psa koji je savršen za Vašu obitelj.

Bigl: posjeduje snažan čoporski mentalitet i društvenu narav. Biglovi uživaju u pažnji, grubim igrama i bacanju loptice. Strpljivi su s djecom, no djecu treba naučiti da ne ostavljaju vrata i ograde otvorenima-biglovi OBOŽAVAJU lutati!

Bernski planinski pas: ovaj dragi, nježni pas treba društvo; on može biti najbolji prijatelj Vašeg djeteta. Ipak, obratite pažnju na njegovu veličinu, naročito u blizini jako male djece. Već jednim zamahom svoga repa može srušiti malo dijete s nogu!

Bloodhound: ovaj blagi, strpljivi pas voli pažnju koju mu djeca poklanjaju. Morate naučiti djecu da ga ne gnjave, jer će ovaj pas samo sjediti i trpjeti. Pobrinite se da pas dobije malo samoće kako bi se odmorio.

Bostonski terijer: iako je ova pasmina izvorno nastala za borbe pasa, kasnije je selektivno uzgajan kako bi postao manje agresivan i odličan s djecom. Bostonski je terijer vrlo inteligentan i uživat će u igri s Vašom djecom.

Bokser: ova pasmina je jako orijentirana na ljude i žudi za društvom koje mu Vaše dijete može pružiti.; međutim, mladi su bokseri jako bučni i možda se Vaše malo dijete neće moći nositi s njima.

Škotski ovčar: ovčari su inteligentni, osjetljivi i nježni, zapravo, gotovo ih nikad ne koriste kao policijske pse jer im je preteško nekoga ugristi!

Lisičar: i engleska i američka vrsta su jako dobre s djecom.

Zlatni retriver: stopostotni obiteljski pas. Goldeni su poznati po svom strpljenju i toleranciji na praktički sve što djeca mogu napraviti. Njihova ekstremna potreba za konstantnom pažnjom obično odgovara dječjoj potrebi za konstantnom igrom.

Njemačka doga: imate li puno mjesta u svom domu, možda ćete razmišljati o dogi. Ovaj je divovski pas vrlo nježan, no bit će potreban oprez u blizini jako male djece, čisto zbog njegove veličine.

Labrador retriver: kao najpopularnija pasmina u Americi, labrador je jako dobar s djecom. Mladi labradori su JAKO živahni-možda neće biti dobro da nabavite štene labradora dok su Vam djeca još jako mala.

Mastif: još jedan nježni div. Imate li mjesta u kući i djeca su dovoljno stara da ih ne pogazi, mastif bi mogao biti dobar izbor.

Newfoundland: vrlo su nježni i vole djecu. Njihovo strpljenje i tolerancija na gnjavažu doveli su do kliničkih studija i korištenja ove pasmine u terapijama za hiperaktivnu djecu.

Staroengleski ovčar: ovoj zaigranoj pasmini nadjenuli su nadimak "babysitter" jer su tako dobri u čuvanju djece, što je značajka koja im je ostala iz davnina kada su ih koristili za čuvanje stada.

Mops: ljubitelj zabave i vrlo zaigran, mops uvijek uživa u jurnjavi kućom s djecom. Kada mu je dosta, prije će jednostavno otići nego se otresti na dijete.

Bernardinac: još jedna ogromna pasmina koja je izvrsna s djecom. Bernardinci su vrlo privrženi i vole dijeliti velike, slinave poljupce.

Standardna pudla: za razliku od toy i minijaturne pudle, standardna ili kraljevska pudla je odlična s djecom.

Vižla: ova manje poznata pasmina je vrlo aktivna i voli se igrati, te je izvrstan pratitelj za Vaše dijete.

S druge strane, pasmine za koje je poznato da imaju poteškoća s djecom su:

Afganistanski hrt
Aljaški malamut
Granični collie
Američki gonič rakuna
Kern terijer
Čivava
Čau čau
Jazavčar
Veliki šnaucer
Greyhound
Jack Russel terijer
Minijaturni pinč
Minijaturna ili toy pudla
Pekinezer
Šetlandski ovčar
Jorkširski terijer

Ne može se pretjerati s naglašavanjem važnosti potrage za uglednim uzgajivačem, koji prilikom odabira pasa za uzgoj obraća pažnju na detalje kao što je temperament. Nakon šest do osam tjedana suživota sa psom, uzgajivač bi Vam trebao biti u stanju reći koji od štenaca iz legla posjeduje crte osobnosti zbog kojih bi bio dobar s djecom. Provedite neko vrijeme sa štencima kako biste vidjeli slažete li se sa uzgajivačevom procjenom prije donošenja konačne odluke. Nabavljate li odraslog psa, recimo iz utočišta, također ćete željeti provesti neko vrijeme sa psom prije nego ga odvedete doma, kako biste vidjeli kako će reagirati na Vašu obitelj.