Pas ima 42 zuba. Kao i kod čovjeka trajnim zubima prethode mliječni koji se pojavljuju oko trećeg tjedna (zubi se kod manjih pasmina pojavljuju kasnije nego kod većih).

Oko 4. mjeseca zubi se obnavljaju: mliječni zubi ispadaju i zamjenjuju ih trajni zubi; ovaj proces izmjene završava oko sedmog mjeseca života.

Psima treba redovito pregledavati zube, osobito naslage kamenca koje mogu uzrokovati upalu desni, infekcije i probleme sa žvakanjem hrane. Mnogi vlasnici pasa žale se na neugodan zadah svojih ljubimaca: u većini slučajeva tu pojavu uzrokuje upravo prisustvo kamenca, koji se smjestio na rubnim dijelovima zuba.

zubi.jpg

Ukoliko pas ima karijes, što je uistinu rijetkost, osjeća bol u zubima koja mu onemogućuje žvakanje i gutanje hrane. U današnje vrijeme, veterinarska medicinska znanost raspolaže stomatološkim instrumentima, sličnim onima koji se koriste na čovjeku, koji omogućuju pravilnu njegu (npr. za skidanje kamenca koristi se laser i anestezija).

Kako bi pas redovito čistio zube, postoje posebne kosti koje sprečavaju nastajanje zubnog kamenca: pas žvačući čisti zube sa svih strana. U prodaji se mogu naći posebne zubne paste i četkice (koje se znatno razlikuju od onih koje ljudi koriste): mogu biti uistinu učinkovite, iako se psima ne sviđaju pretjerano. Kako bi svom psu oprali zube, trebate ga staviti u sjedeći položaj ili vam u pomoć može priskočiti još jedna osoba koja zna psa umiriti. Zatim, rasporedite malo zubne paste na četkicu i četkajte najprije gornje, a zatim i donje zube. Na kraju, stavite pred psa posudicu s vodom kako bi si mogao isprati zube.