Njega psa

 

 

njega_zuba.jpgUpravo sada je pravo vrijeme da započnete sa zubnom higijenom vašeg psa. Zubna higijena je važna za opće zdravstveno stanje. U kombinaciji s redovnim godišnjim pregledom zuba, navika zubne higijene kod kuće može dugoročno spriječiti bol i troškove.

Četkanje zubiju vašeg psa može zvučati kao zamorna dužnost, no dr. Bill Krug, veterinarski stomatolog i liječnik oralne kirurgije na veterinarskom sveučilištu u Illinoisu, kaže: "Molim vas, pokušajte. Razmislite kako biste se vi osjećali da niste oprali zube dan ili dva; sad pokušajte zamisliti u kakvom bi vam stanju zubi bili nakon što ih niste oprali osam ili devet godina."

Jednako kao i kod ljudi, kod ljubimaca se na zubima mogu stvoriti bakterijske naslage i kamenac, što vodi do bolesti desni ili peridentitisa. Desni i zubna kost se povlače kao posljedica neliječene infekcije, što rezultira ispadanjem zubiju, bolovima, upaljenim desnima i izloženim zubnim korijenima.

"Često se susrećemo sa slučajevima ozbiljne štete i neugode, koje je bilo moguće spriječiti redovitom zubnom higijenom", kaže dr. Krug. Ako vam se zadatak pranja zubiju isprva učini zastrašujućim, on predlaže male korake prema svakodnevnoj higijeni zuba.

Počnite tako da primite svog ljubimca i pogledate mu u zube (naravno, ako mislite da bi vas mogao ugristi, ne izlažite se opasnosti i pronađite alternativni način čišćenja). Kad se vaš ljubimac na to privikne, istisnite malo veterinarske zubne paste na svoj prst i utrljajte je na njegove zube. Nekim će se ljubimcima to svidjeti, budući da se većina veterinarskih pasta radi u određenim okusima, a moguće je da će im se svidjeti i sva ta pažnja koju poduzimate oko njih.

Brojne veterinarske zubne paste bore se protiv bakterija i kamenca aktivacijom anitbakterijskih enzima iz sline. Nakon što se vaš ljubimac navikne na to da mu prstom utrljavate pastu na zube i desni, možete omotati prst gazom ili nataknuti na kažiprst mekanu gumenu četkicu za tu namjenu. Na taj način moći ćete odstraniti više ostataka hrane. Malo po malo, kaže dr. Krug i vaš će vam ljubimac dozvoliti da mu četkate zube četkicom za kućne ljubimce već za nekoliko tjedana.

Četkanje je najučinkovitiji način odstranjivanja ostataka hrane, te se tako razvoj bakterija i stvaranje kamenca svode na minimum. Potrebno je dosta strpljenja i upornosti, no tih nekoliko uloženih minuta na dan mogu spriječiti neugodu, bolest i troškove u budućnosti.

Zubne su bolesti bolne i mogu biti prilično skupe kod liječenja; ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do sustavskih bolesti kao što su bubrežne, jetrene i dišne infekcije, budući da bakterije iz zubiju krvlju putuju po tijelu. Infekcije zubi i desni mogu oslabiti lične kosti i čeljust, te učiniti vašeg ljubimca podložnijim lomu čeljusti i očnim infekcijama.

zubni_stapici.jpg

 

Iako dr. Krug naglašava kako je četkanje najbolja preventivna mjera protiv bolesti zuba, svjestan je također da neki ljubimci to jednostavno ne podnose. Za takve ljubimce mogu pomoći alternative kao što su igračke za žvakanje, tekućine za ispiranje i posebna prehrana. Tekućine za ispiranje koje možete dodati u vodu za piće vašem psu mogu pomoći kod smanjenja taloženja kamenca i bakterija u ustima.

Igračke za žvakanje, kao što su kosti načinjene od isprepletene užadi, najlonske kosti i zauzlani "miševi" mogu pomoći u struganju ostataka hrane sa zubiju. Žvakalice od sirove kože također mogu biti od koristi, no dr. Krug ne preporuča kravlje kosti i svinjske papke koje je moguće nabaviti u nekim pet shopovima, jer su pretvrdi pa mogu izazvati bolne lomove zubiju. Posebne zubne žvakalice u vidu nagrada (poslastica) za pse i mačke su obogaćene enzimima koji pomažu u borbi protiv bakterija. Različiti proizvođači na tržištu danas nude razne "zubne" formule, čija se strategija zasniva na većim komadima krute hrane, koji mogu sastrugati ostatke hrane sa zuba kad pas u njih zagrize.

Da ponovimo, dobra zubna higijena započinje kod kuće i dugoročno nam može uštedjeti veliku bol i trošak.