Njega psa
Vašem psu, baš kao vama i drugim članovima vaše obitelji, potrebno je redovito kupanje, četkanje, podrezivanje noktiju i šišanje. Odmah na početku, da se razumijemo, ako to radite redovito, u tom svojevrsnom ritualu uživat ćete i vi i vaš ljubimac. 

Psa na održavanje higijene treba naučiti odmalena, a mišljenja o tome smije li ga se kupati prije navršenog trećeg mjeseca života podijeljena su. No ukoliko je kupanje, ili bolje rečeno pranje, nužno, ne oklijevajte, jer najgore što se za suživot vas i male pseće bebe može dogoditi jest prljavština i smrad, zbog kojeg malo slatko klupko postaje problem u stanu.

Ipak, ako je kupanje potrebno, morate voditi računa o temperaturi vode, koja treba biti oko 36 Celzijevih stupnjeva i posebno o šamponu koji koristite, iako mnogi kažu da ga je najbolje izbjegavati. Korištenje šampona, raznoraznih regeneratora, izbjeljivača dlake za svijetle pasmine i preparata koji pomažu razmrsiti dlaku kod dugodlakih vrsta i kod odraslih pasa, dvojbeno je.

lijepa-dlaka2.jpg

Ukoliko vašeg psa vodite na izložbe, sve to nećete moći izbjeći, no ako vam nagrade i titule nisu bitne, ili pas nema uvjete i predispozicije za to, zaboravite na sve te "trice" i psa operite čistom toplom vodom.

  Prije kupanja preporučljivo je psa dobro iščetkati i razmrsiti eventualne čvorove na dlaci. Na dno kade treba staviti gumenu prostirku ili ručnik, kako se pas ne bi klizao i padao, a uši mu treba "začepiti" tamponima vate kako bi se spriječile neugodnosti, ali i komplikacije ukoliko bi mu voda ušla u uši.
 
Psa polako smočite, najbolje najprije po prsima i leđima, a tek na kraju po glavi i repu, kako se ne bi odmah na početku kupanja počeo otresati. Ako ste stavljali šampon i regenerator (namijenjene isključivo psima, a nikako svoje ili dječje, jer kiselost kože čovjeka i psa nije ista) da bi dlaka bila što mekša i sjajnija, temeljito ga isperite.

Mnogi psi dobro podnose tuširanje (pazite samo na snagu mlaza, posebno ako je riječ o maloj pasmini), ali ukoliko se vašem ljubimcu tuš ne sviđa, uzmite lončić kojim ćete ga polijevati, dok i posljednji ostatak šampona ne bude ispran. Nakon pranja, psa trebate umotati u ručnik i dobro ga obrisati.

Nakon toga u toplom stanu s centralnim grijanjem možete ga ostaviti da se sam osuši, a on će to ubrzati valjanjem po svojoj ležaljci ili vašoj fotelji, ovisno o tome kako ste ga odgojili i koliko ste mu toga dopustili. Sušenje možete ubrzati korištenjem vlastitog fena, ali još bolje će biti kupite li poseban uređaj koji puše samo hladan zrak (naći ćete ga u talijanskom ili austrijskom zoo-shopu).

S kupanjem psa ne treba pretjerivati - dovoljno ga je temeljito oprati dva do tri puta godišnje. No nakon svakog izlaska u šetnju psu je potrebno oprati šapice, a ukoliko vani kiši ili sniježi, obrisati ga možete, posebno trbuh, vlažnim ručnikom.
 
 
lijepa-dlaka.jpg
 
Ako je vaš krevet na raspolaganju i vašem psu, a male pasmine takve zabrane najčešće nemaju, o njegovoj čistoći morate posebno voditi računa. Dodatnu njegu zahtijeva i zimi za vrijeme snijega. Tada mu nakon svakog izlaska na ulicu morate kad se vratite kući dobro pogledati i isprati šape, kako među prstićima ne bi ostalo snijega ili soli što bi mu moglo oštetiti kožu.

Za razliku od kupanja, četkanje treba biti redovito - gotovo svakodnevno, ovisno o duljini i tipu dlake. Pse duge meke dlake, primjerice maltezere, najlakše ćete počešljati ukoliko to radite svaki dan. Tada će vam trebati desetak minuta, ali ukoliko to radite jedan ili dva puta tjedno, računajte da ćete potrošiti barem sat vremena, s tim što će to za vas i vašeg psa biti puno teže nego da to radite svakodnevno.

Redovito četkanje pomaže da koža ostane zdrava, a dlaka sjajna. Za različite vrste dlake različiti su i češljevi i četke, a koji izabrati najbolje će vas savjetovati ili uzgajivač od kojeg ste uzeli psa ili frizer za pse.

Za rezanje noktiju potrebne su posebne, vrlo oštre škarice (ni slučajno vaše). Kod bijelih noktiju vidi se gdje počinje takozvani mrtvi dio, jer je živac ili živi nokat ružičaste boje i najbolje je rezati milimetar od toga.

Posebno treba obratiti pozornost na peti prst na kojem nokat ponekad raste u krug, pa ako se redovito ne reže može urasti u meso, što bude jako bolno. Kod crnih noktiju tu je granicu teže odrediti, ali u pravilu nokat bliže živcu je sve tamniji.

Onima koji se puno kreću po ulici, betonu, kamenjaru ili asfaltu dovoljno je nokte podrezati svaka tri mjeseca, a onima koji su u pravilu samo na travi i u stanu 'manikura' treba gotovo svaki mjesec. Frizura je obvezna za dugodlake pasmine.

Ako ih vodite na izložbe taj posao morate povjeriti stručnjaku, u suprotnom svog psa možete, ako ste vješti, ošišati sami, onako kako se vama sviđa.