Njega psa
Ne, nemojte se smijati, četkica za zube treba i vašem ljubimcu. Psi, a i mačke, imaju gotovo identične stomatološke probleme kao i mi, njihovi vlasnici. Parodontoza, nataloženi kamenac i karijes i njima, isto kao i nama, mogu stvoriti iznimno velike probleme.

Kao i kod ljudi, i kod životinja ključnu ulogu igra preventiva. A to zapravo znači - četkicu u ruke i makar tri-četiri puta tjedno pranje zubi. S pranjem zubi treba početi od najranijih dana, odnosno od trenutka kad zubi izrastu.

cetkica-za-zube.jpg

Na taj način pas će se naviknuti i na tu neugodnost i lakše će je podnositi ,nego da se s održavanjem higijene usne šupljine krene u odrasloj mu dobi. Može se koristiti kvalitetna četkica za ljude ili, još bolje, četkica prilagođenoj njihovoj čeljusti.

Proizvođači danas na tržištu nude dvostruke četkice kojima se istodobno psu pere vanjska i unutrašnja strana zubi. Izbor psećih pasta za zube također je bogat, a isto kao i kod šampona, strogo je zabranjeno da vlasnik psu posudi svoju.

Naime, naše paste bi psiću mogle trajno oštetiti stjenku želuca, pa mu treba kupiti one pripravljene za njegovu vrstu, i to s mirisom piletine ili janjetine kako bi mu "održavanje osmijeha" bilo što manje traumatično.

Preventiva podrazumijeva i odabir hrane koja je dobra za pseće i mačje zube. Psu se eventualno može za glodanje, a time i čišćenje zubi, ponuditi i bedrena goveđa kost, ali s obzirom na sve veću paniku od kravljeg ludila, sve je manje vlasnika koji s time žele eksperimentirati.

cetkica-za-zube2.jpg

Kad se kamenac nakupi, a to znači kad na zubima svog ljubimca uočite žućkaste naslage - spas je veterinar. On će vašem ljubimcu očistiti zube i tako spriječiti upale desni i daleko veće probleme. Cijena tog zahvata koji se obavlja pod anestezijom kreće se oko 300 kuna.

Osim različitih vodica za osvježenje daha, gelova, sprejeva i sličnih pomagala te izbjeljivanja zubi, u posljednje vrijeme pojedini vlasnici, vjerovali ili ne, svojim ljubimcima od veterinara traže ugradnju implantata.

Iako je to tek počelo hvatati zamah na Zapadu, i to među populacijom koja svoje ljubimce redovito pokazuje na izložbama, ipak vjerujemo da nećemo trebati čekati dugo da to zaživi i kod nas. Uostalom, u susjednoj BiH jedan stomatolog svom je psu ugradio - zlatni zub.