clickerdog.jpg

Kliker trening je osnovni princip koji djeluje. Istraživanja pokazuju, ako nakon nekog ponašanja slijede ugodne posljedice, to se ponašanje javlja učestalije. Dakle, ponašanje je uvjetovano njegovim posljedicama.

Psa se prvo uči na zvuk klika, a zatim se kroz operantno uvjetovanje uči i konstantno utvrđuje određeno ponašanje.

Potvrda (zvuk klika) se mora dogoditi neposredno nakon željenog ponašanja, ili pas neće znati koja od njegovih poduzetih radnji je odobrena i potvrđena.

U ovoj metodi ne koristi se fiizčka sila, pa će se vaš pas vrlo brzo dobrovoljno početi ponašati na način, za koji shvati da mu donosi nagradu. Kada kliknete, dajete psu do znanja da je upravo to ponašanje ono željeno i da slijedi nagrada. Ukoliko pas ne postupi na željeni način, neće dobiti ni nagradu - jednostavno, ali djeluje.

Povremeno potvrđivanje jednom kad je određeno ponašanje već utvrđeno još će ga dodatno učvrstiti. Pas se tada može odučiti od klika za dotično ponašanje, budući da će ubrzo uzeti zdravo za gotovo kako je određena radnja ona koja će uvijek zadovoljiti gospodara ili trenera.

Vašem će se psu kliker trening svidjeti jer nema oštrih kazni, vučenja, guranja i vikanja. Jedino negativno iskustvo koje će imati je kad ne dobije poslasticu.

Ova "mrkva ili bez - mrkve" metoda zaista djeluje i korištena je za dresuru delfina, konja, mačaka i mnogih drugih životinja. Čak i zlatne ribice su trenirane pomoću ove metode. Vašem će se psu zasigurno svidjeti...