O boravku psa u spavaćoj sobi postoje različita mišljenja. Priro­dno i biološki bilo bi to potpuno pravilno, jer u prirodi psi spavaju sa svojim roditeljima. To, opet, ne znači da pas mora s vama le­žati u postelji. Eberhard Trumler o tome piše: "Tijesna povezanost psa i čovjeka neće biti narušena, ako ga ne budemo imali u po­stelji". Profesor Wilhelm Wegner kaže: "Psi u postelji su velika svinjarija i čini mi se da i psi to razumiju".

pas-u-spavacoj-sobi.jpg

Ponekad dopustimo  psu da dođe k nama u postelju, a i mnogo vlasnika pasa kažu da bez poteškoća dijele krevet sa svojim ljubimcima. No, ležaj za psa ne treba biti na postelji nego pored nje. Noć je najduže raz­doblje u kojem su gospodar i pas zajedno. Posebno onda kada je gospodar po cijeli dan na poslu, a četveronožac je dugo sam. Po­radi toga je noćni boravak psa u gospodarevoj blizini posebno važan. Između ostalog, pas uži­va u čudnovatim mirisima gospo­dareve odjeće u ormaru. Ne pod­nosite li svojeg prijatelja blizu postelje, neka spava ispred spa­vaće sobe. Neki psi su tako dobro odgojeni da neće ući u spava­onicu ni onda kad su vrata otvo­rena.

Imate li dobre živce, štene može spavati bilo gdje u stanu, daleko od spavaće sobe, no, morate ra­čunati na cviljenje i sve drugo što se može noću dogoditi. Strplji­vost susjeda bit će na kušnji kad budu morali podnositi glasno i ustrajno cviljenje. Naučite li štene spavati u drugom prostoru, ni kao odrastao pas neće moći spa­vati pored vas. Ponekad će biti trenutaka u kojima, recimo kad se pas razboli, i po noći morate na njega paziti. Zato preporu­čujemo da njegov ležaj bude blizu vaše postelje, na posebnom prostiraču koji neće škripati pri nje­govom pomicanju.