Štene

Psi su društvena bića i najbolje se osjećaju u krugu svoje obitelji. Usamljenost je za njih vrlo neprijatno iskustvo pa je najbolje da pas u stanu ima svoje mjesto s kojega će lako pratiti sva doga­đanja. Odabrat ćete mu mjesto gdje se najviše zadržavaju člano­vi obitelji. Njegov kut treba biti

miran, ne smije se nalaziti na propuhu i ne smije ometati vaše kretanje po stanu. Oni vole mir i veći dio vremena prespavaju, što im je neophodno da bi se dobro osjećali.

stalno-mjesto-u-stanu.jpg

Mali psi vole krov nad glavom. Može to biti stol, ležaj kojeg ste sami napravili ili posebna košara. Računati treba na kupovinu dviju košara, jer će prvu vaš "gricko" uništiti.

Psi rado leže na malo uzdignu­tom mjestu, jer tako imaju, dok ne spavaju, sve članove obitelji na oku. Odabere li pas stolicu kao svoje odmorište, možete mu to dozvoliti, ali ne i da leži po svim stolicama. Njegovu stolicu treba češće čistiti, jer nije baš lijepo da vaši gosti od vas odlaze sa psećim dlakama na odjeći. Redovito čišćenje ne odnosi se samo na stolicu već treba brižno i redovito čistiti košaru, ležaj i njegovu prostirku i  to ne samo čistiti nego i prozračivati. Mogu se koristiti i blaga sredstva za raskuživanje koja ćete nabaviti u ljekarni. Higijena je jedan od naj­značajnijih uvjeta za dobar suži­vot. Uistinu je loše ako vaš stan previše snažno miriše po psu. Ponekad pas ne želi ležati na mjestu koje smo mu odabrali, najvjerojatnije zbog podzemnih tokova, koje psi izuzetno dobro osjećaju. Odabere li sam mjesto, nemojte mu to zabranjivati. Vaš štićenik teško će razumjeti pre­mještanje ležaja i zabranu da bo­ravi na mjestu koje mu odgovara.

Većina pasa ima svoj dnevni pro­stor i prostor za noćni počinak. Želite li da pas bude čuvar, po noći neka boravi u hodniku. U stambenoj zgradi uloga čuvara može uzrokovati teškoće, pogotovo ako pas reagira na svaki šum i snažno laje na sve koji pro­laze mimo vaših vrata. Neki vla­snici pasa smještaju svoje lju­bimce što dalje od svoje spava­onice, da im ne bi smetali. No, dobro je da se ležaj psa nalazi u neposrednoj blizini vaše spavao­nice i vjerujte mi, on će se uistinu dobro osjećati, a ni vama ništa neće manjkati.