Odmah po kupovini pobrinut će­mo se da pas dobro razgleda svoj novi životni prostor. Svaki pas je znatiželjan, a posebno ga zanimaju svi mirisi i predmeti.

Što je mlađi, to je znatiželjniji. Mladi pas želi svaki predmet upo­znati zubima, a njegovi mliječni zubi čudnovato uništavaju naše stvari kao što su tepisi ili noge stolica. Na to posebno morate misliti kada ga ostavljate samoga u kući, jer to znači da bi vam mo­gao prilično oštetiti neki dio po­kućstva ili garderobe. Čak i naj­mlađi pas sposoban je uništiti planinarske cipele. Psa ćemo naj­češće odučiti od takvih neprijat­nosti tako da mu od samog po­četka "pojasnimo" koji su pred­meti njegovi, a što je za njega tabu. Najbitnija je dosljednost, jer ono sa čime se danas ne smije igrati, nikada ne bi smio. On ne­će razumjeti ako mu dopuštamo igru s iznošenim vunenim čara­pama, a zabranjujemo igru s no­vima.    

kako-opremiti-prostor.jpg          

Imate li vrt, dozvolit ćete psu da od samog početka njime slobod­no trči i njuši. Vrlo brzo naučit će u vrtu obavljat: fiziološke potrebe. Počet će njegovo markiranje koje će uvijek ispočetka poticati podražaj uriniranja ili obavljanja ve­like potrebe. Bit će to velika po­moć pri navikavanju na sobnu čistoću.

Ukoliko imate lijepe ruže ili posebno uređen vrt, ogradite ga, a kad pas odraste lako ćete ga naučiti kuda smije ići, a kuda ne. Neki psi iznad svega vole ko­panje i u tome su prilično učinko­viti i sposobni. Od te ružne navi­ke odučit ćete ga dugim šetnja­ma koje će ga umoriti ili zakopa­vanjem njegovog izmeta u rupe koje je iskopao.

Pseći urin ne šteti lijeski, olean­dru, brezi i glogu, a smeta četina­rima. Po naravi pas je čista živo­tinja i voli da je njegov prostor uredan. Brzo će naći kut u kojem će obavljati veliku potrebu i uvijek će ga za to koristiti. Živite li u gradu, potražite takav prostor u blizini. Pas je ritualna životinja i najradije vrši potrebu na istom mjestu. Kada četveronožni mla­dac u cijelosti razgleda novu oko­linu - vrt - i kada se već djelo­mično umori, pokazat ćemo mu gdje je njegov ležaj, kamo ćemo ga kasnije slati na "mjesto".