Zakoni

bokser_sa_spustenim_usima.jpgPočetkom prošle godine i u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o zaštiti životinja, kojim se zabranjuje kupiranje repova i ušiju, s izuzetkom lovačkih pasa. Pudla i bob - tail veselo su zamahali dugim repovima, a doberman i bokser ponosno naćulili svoje spuštene uši. Time se i Hrvatska svrstala u red s većinom europskih zemalja, završivši s praksom koja potječe još od rimskih vremena, a za koju ljubitelji životinja tvrde da je okrutna i predstavlja nepotrebno mučenje životinja, koje ljudi rado nazivaju svojim najboljim prijateljima. Sve češće možemo naići na web stranice poznatih europskih uzgajivačnica, na kojima su prikazane slike izuzetnih pasa koji se više ne izlažu. U dobi od tri ili četiri godine, oni nikada više neće kročiti na postolje Best in Showa. Kupirani rep ili uši postali su nepremostiva prepreka u mnogim zemljama u kojima se više ne mogu izlagati.

Suprotstavljena gledišta

Odluka o zabrani rezanja psećih repova prihvaćena je vrlo emotivno - s jedne strane oduševljenjem zaštitara životinja, a s druge puno ljutnje i gorčine uzgajivača. Pristalice kupiranja repova iznose nekoliko argumenata koje smatraju dovoljno snažnima da opravdaju dosadašnju praksu - a riječ je o  izbjegavanju mogućih ozljeda na repu, zadržavanju funkcionalnosti i postojećih pasminskih standarda. Protivnici kupiranja smatraju da je isključivo riječ o nepotrebnoj navici i estetskom doživljaju. Većina pasa samo su kućni ljubimci i nikada neće biti radni psi, a opasnost od ozljede repa je zanemariva. Uzgojni standardi nisu nepromjenjivi, pa stoga treba izvršiti pritisak na uzgajivače i kinološke suce i jasno im dati do znanja kako je moguća diskriminacija nekupiranih pasa izrazito nepoželjna, jednako kao i zastarjeli stav onih ljubitelja pasa koji ih smatraju manje atraktivnima. Okrutnost prema životinjama, smatraju pripadnici PETA - e, nije dopuštena ni u kojem obliku. Tako je i rezanje repova štenaca zastarjeli, barbarski i potpuno neprihvatljiv čin.

Kupiranje repova kod štenaca i kod odraslih pasa

stenci_s_repovima.jpg Kupiranje repova kod štenaca obično se obavlja kada su stari 3 - 5 dana i to na dva načina - rezanjem kirurškim nožem ili podvezivanjem korijena repa koji će atrofirati nakon nekoliko dana. Zagovornici kupiranja tvrde kako ni u jednom slučaju štenci ne pokazuju nikakve znakove stresa ili boli, jer završeci živaca još nisu do kraja razvijeni. Kritičari kažu da su obje metode okrutne i bolne, a podvezivanje još produljuje agoniju.

Ozljede repova odraslih pasa vrlo često završavaju amputacijom. Svjesni mnogih teškoća i patnji kod pasa koji u starijoj dobi ozbiljno ozlijede rep, osnivači organizacije Council of Docked Breeds (CDB) pokušavaju zaštititi pravo na slobodan izbor. Oslanjajući se na niz istraživanja provedenih u Švedskoj, u kojoj je kupiranje repova zabranjeno prije gotovo deset godina, ističu kako se svake godine postotak pasa s ozljedama repa povećava za više od 30%.

Hrvatska stvarnost

U Hrvatskoj ne postoji zabrana izlaganja pasa s kupiranim repovima ili ušima. No, takva mjera nije ni potrebna. Za pretpostaviti je da će se zakon poštovati, pa će svi psi oštenjeni ove godine, s izuzetkom nekih lovačkih pasmina, imati svoje repove i uši onakve kakve im je dala priroda. U novu izložbenu sezonu krećemo s klasom mladih pasa, među kojima više neće biti kupiranih predstavnika oštenjenih u Hrvatskoj, a iz godine u godinu njihov broj će rasti.

Pred uzgajivačima je težak zadatak - selekcioniranje pasmine kako bi uzgojili primjerke s dobrim položajem ušiju i repova, bez ikakvih anomalija. Stoga, ljubitelji tradicije, ne tražite uzgajivače ni veterinare da kupiraju rep vašem ljubimcu. Nepoštivanje zakona može rezultirati kaznom teškom od 50.000 do 100.000 kuna.