Zanimljivosti
tibetski-mastif
Pas pod imenom Hog Dong, koji je štene čuvenog tibetskog mastifa, može se pohvaliti titulom najskupljeg psa na svijetu. Naime, čuvenog Hog Donga prodali su za 1.000.000 dolara.

Tibetski mastifi su veliki psi koji se ponašaju zaštitnički prema svojim vlasnicima. U prošlosti su čuvali nomadske kampove i samostane na Tibetu. Vjeruje se da su ovi psi jedna od najstarijih pasmina na svijetu, a legenda kaže da su Džingis Kan i Buda također imali ove pse. Ovi psi su čista "kineska" pasmina, koja je jako rijetka izvan Tibeta, po čemu se razlikuju od ostalih pasmina. Cijene ovih pasa su se u posljednjih pet godina, vrtoglavo su se podigle sa 500 na stotine tisuća eura.

Vlasnik ovih skupocjenih psa, Lu Liang rekao je da je pas Hong Dong star 11 mjeseci, visok je 90 centimetara i teži više od 80 kilograma. Hong Dong jede samo piletinu i govedinu, začinjenu egzotičnim poslasticama kao što su morski krastavci. Prema riječima Lua, visoka cijena ovih pasa je opravdana, jer je potrebno mnogo novaca uložiti u njihov uzgoj. "On je savršen primjerak svoje pasmine. Posjeduje izvrsne gene i bit će dobar za daljnji uzgoj ovih pasa. Kada sam započeo ovaj posao prije deset godina, nisam mogao ni zamisliti da će ovi psi biti ovako skupi ", rekao je Lu, koji uzgaja tibetske mastife u Laoshanu u kineskom gradu Qingdao.

Ovi psi postali su statusni simbol kod Kineza sa dubljim đepovima. Tako je ovog Hog Donga kupio jedan bogataš iz sjeverne Kine. A što je najzanimljivije, on će svako parenje svog novog skupocjenog ljubimca naplaćivati 15.000 dolara. E, pa tko voli nek izvoli.

Izvor: Crozona.net